CIÈNCIA CIUTADANA: PARTICIPA, OBSERVA I APRÈN

5352104086?profile=RESIZE_710x

L'AMB ha engegat el 3r Bioblitz metropolità virtual. En el context actual, plantegen un Bioblitz que aposti per la ciència ciutadana i les xarxes socials i que abasti tot el cap de setmana del 30 i 31 de maig en el conjunt dels 51 parcs i les 41 platges metropolitanes.

Aprofitant el desconfinament i les franges de passeig que encara continuen vigents, convidem a tota la ciutadania a participar a través de les xarxes socials d'aquest recompte d'espècies de flora i fauna dels parcs i les platges metropolitanes. El bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que té l'objectiu principal de fer un recompte d'espècies i obtenir una fotografia de la biodiversitat al territori metropolità. Es pretén que el públic pari atenció en la biodiversitat d'aquests espais i en la seva importància en el funcionament correcte dels ecosistemes, cosa imprescindible pel control dels organismes patògens com és el cas de la pandèmia que avui ens afecta.
Com participar?
 1. Aprofita sempre la franja horària permesa per passejar corresponent a la teva edat o circumstàncies i segueix les mesures de seguretat vigents. Participa pel teu compte mentre fas el passeig. Recorda que no es tracta de cap activitat grupal, ni organitzada, ni guiada per cap responsable.
 2. Les observacions s'han de realitzar sempre a un parc o una platja metropolitans.
 3. Observa la natura i la biodiversitat del teu voltant mentre passeges.
 4. Fotografia els animals o plantes que et cridin l'atenció, sempre i quan formin part de la flora o fauna del parc, sempre respectant-los i mai fent-ne captures. Poden ser tota mena d'organismes: ocells, insectes com ara papallones, escarabats, abelles i vespes, aràcnids, rèptils, amfibis, peixos, arbres, flors, etc.
 5. Les fotografies han de ser en color, sense filtres i han de mostrar el detall de l'ésser viu, cal que es pugui identificar quina espècie és i això no es podrà fer si no s'observen les seves característiques. En cas que es tracti d'una planta serà necessari el detall de la seva tija o tronc, fulla, flor, fruit si en té.
 6. Publica la fotografia al teu perfil de Twitter o Instagram (tria només una de les dues xarxes socials per no repetir observacions) etiqueta en la publicació el perfil @ParcsplatgesAMB o @parcsplatgesamb i fes servir el hashtag #BioblitzMetropolità20 si coneixes l'espècie afegeix els seu nom vulgar i/o científic, si no, pregunta'ns de quina espècie es tracta. Intentarem contestar totes les vostres consultes amb la col·laboració de científics experts. És molt important que indiquis en quin parc o platja l'has observat.
 7. Les publicacions de les fotografies es poden fer al llarg de tot el cap de setmana del 30 i 31 de maig.
 8. S'elaborarà un cens de biodiversitat dels parcs i les platges metropolitans amb el recompte de totes les espècies que s'hagin observat.
  Durant la setmana de l'1 al 5 de juny, s¡organitzaran diversos directes a Instagram on els experts col·laboradors comentaran els resultats obtinguts per temàtiques: 

 • Dilluns ocells amb l’ICO
 • Dimarts papallones amb el Museu de Granollers
 • Dimecres làmines d’aigua amb Galanthus
 • Dijous botànica amb el Centre Mediambiental l’Arrel.
 • Divendres 5 de juny a les 18h tindrà lloc una sessió de cloenda per celebrar el dia mundial del Medi Ambient, guiada per la periodista Cori Calero.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

DECÀLEG ESCOLA VERDA

DECÀLEG ESCOLA VERDA

Estimem el planeta quan...


 1. Aprofitem i reutilitzem el material escolar.

 2. Utilitzem embolcalls ecològics.

 3. Llencem els residus al contenidor corresponent.

 4. Apaguem els llums quan no els necessitem.

 5. Fem servir bombetes de baix consum.

 6. Tanquem bé les aixetes i no malgastem l'aigua.

 7. Contribuïm a disminuir les emissions de gasos perjudicials.

 8. Venim a l'escola a peu, transport públic o amb bicicleta.

 9. Ensenyem els més petits a respectar la terra i a mantenir-la neta.

 10. Ens comprometem a fer que tot això sigui possible.